Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIPNÓZIS VESZÉLYEI

 

SZAKÉRTŐK A HIPNÓZIS BIZTONSÁGÁRÓL

 

Leslie Le Crona pszichológus és hipnózis szaktekintély: „Az önhipnózist, bár több ezren megtanulták, én azonban még semmiféle rossz eredményről nem hallottam a használatával kapcsolatban.”

 

Dr. William S. Kroger így ír a Klinikai és kísérleti hipnózis című könyvében: „Platonov, Pavlov munkatársa, aki több mint ötven éven keresztül és több mint ötvenezer esetben alkalmazott hipnózist a következőről számol be: ’Soha nem figyeltünk meg páciensen semmilyen ártalmas hatást, ami a hipno-szuggesztiós terápiás módszernek lenne tulajdonítható, sem labilis személyiség felé vezető tendenciát, az akarat gyengülését vagy a hipnózis patológia kényszerét.’”

 

Dr. David Cheek, M.D., aki a területen hatalmas tapasztalattal rendelkezik, így ír: „Többet árthatunk a hipnózis figyelmen kívül hatásával, mint amekkorát a hipnózis és szuggesztió intelligens és konstruktív alkalmazásával okozhatnánk.”

 

Dr. Julius Grinker szerint „A hipnózis úgynevezett veszélyei képzeltek. Bár már több száz pácienst hipnotizáltam, sosem láttam ennek semmilyen káros hatását.”

 

Pierre Janet, Sigmund Freud egy tanítványa, aki buzgón gyakorolta a hipnotizálást, így ír: „A hipnózis egyetlen veszélye, hogy nem elég veszélyes.”

 

Rafael Rhodes, pszichológus így ír a Terápia hipnózison keresztül című könyvében: „A hipnózis teljesen biztonságos. Nem ismeretes olyan eset, melyben a hipnózis terápiás használatának káros eredményeiről készült volna feljegyzés.”

 

Dr. Louie P. Thorpe, a Dél-Kaliforniai Egyetem Emeritus professzora így ír A mentális egészség pszichológiája című könyvében: A hipnózis egy természetes jelenség, és az alkalmazásának nem ismert semmilyen ártalmas hatása.”

 

David Spiegel, M.D., a Stanfordi Orvosi Egyetem pszichiátriai és viselkedéstudományi professzora így fogalmaz: „Az orvosok gyakran tartanak attól, hogy a hipnózis a páciensre nézve jelentős kockázatokkal jár. Valójában azonban a jelenség veszélytelen, és kevesebb a mellékhatása, mint a legtöbb remek gyógyszernek.”

 

Gil Boyne, klinikai hipnoterapeuta: „Mintegy negyven évnyi praktizálás és több mint negyvenezer óra hipnoterápia után soha nem láttam vagy hallottam semmilyen, a hipnózisból származó káros hatásról.”

 

Egyetlen egy dokumentált eset sincs a hipnózis használatából eredő káros hatásról.