Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIPNÓTIZÁLÁS ESZENCIÁJA

2015.11.23

A hipnózis egy természetes elmeállapot, melynek különleges azonosító jegyei:

A különösen értékes relaxáció

Érzelmileg megtámogatott vágy a javasolt viselkedés megvalósítására: a személynek van kedve követni a hipnotizőr szuggesztióit, feltéve, hogy azok nem ellenkeznek a hitével

A szervezet önszabályozóvá válik, és normalizálja a központi idegrendszert

Megnövekedett és szelektív fogékonyság az öt érzékszerv, és a négy alapvető érzékelés által kapott ingerekre

A pszichés védekezés azonnali fellazulása

Gil Boyne

 

A hipnózis  görög eredetű szó, a hypnos (alvás) szóból származik, mert először úgy vélték, hogy egy alvásszerű állapotról van szó.

 A hipnotizáló személyt hipnotizőrnek nevezik. Ha egy személy saját magát hipnotizálja, akkor önhipnózisról, vagy autohipnózisról beszélnek. Így indukálja a hipnotizőr a hipnotikus állapotot, az ülés végén a hipnózis alanya felébred. A hipnózis folyamán az alany szóbeli utasításokat, szuggesztiókat kap, amik a hipnózis után is működhetnek. Ez a poszthipnotikus szuggesztió.

A hipnózis fogalmára nem adható egyértelmű definíció, ugyanis a hipnózist kutató – vagy éppenséggel praxisukban alkalmazó – szakemberek körében (legalább) két ellentétes nézőpont uralkodik a jelenség lényegét illetően.

 A hipnózis egy sajátos állapot,  egy a módosult tudatállapotok közül. A másik megközelítés ezzel szemben a két résztvevő – a hipnotizőr és a hipnotizált – kapcsolatára helyezi a hangsúlyt, és nem fogadja el azt a hipotézist, hogy a hipnózis önálló állapot volna.

 

A hipnózis az emberi elme  egyik legérdekesebb jelensége,  egy varázslatos és misztikus állapot. Nincs okúnk  félni tőle, hisz egy 100%-ban természetes és normális állapot.  Olyan módosult tudatállapotról van szó, mely egyrészt elnevezésében - hipnózis - különbözik az egyéb ellazult állapotoktól (lásd: relaxáció, vagy meditáció), másrészt pedig munkafolyamatában tér el a többitől.

“A világ amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” (Albert Einstein)

 Segítségével képesek vagyunk egyedülálló módon, olyan szinten megnyitni „tudatalattink kapuját”, ami számtalan lehetőséget biztosít mindenki számára fizikai gyógyulás elősegítésében, az önismeret mélyebb szintjének megtapasztalásában, vagy akár valamilyen kitűzött cél elérésében.

“A képzelőerő fontosabb, mint a tudás.” (Albert Einstein)

Fontos kiemelni, hogy a hipnózis önmagában nem elég ahhoz, hogy a változás megtörténjen az életünkben. Szükséges   a kliens aktív, úgynevezett „hétköznapi cselekvése”, tennünk is kell ahhoz, hogy az átalakulás végbemenjen. Maga a hipnózis, illetve a hipnoterápia jelentős lendületet és segítséget tud adni ahhoz, hogy a fordulat bekövetkezzen, ám az együttműködés szükségszerű.