Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szenvedelybetegseg

2018.04.18

Szenvedélybetegségek

Szenvedélybetegségek kialakulása, megértése,háttere,kezelése Hipnoterápiával

Szenvedélybetegségek több millió ember életét befolyásolják,s ezzel a családjuk,hozzátartozoik életét teszik tönkre . Ilyenek pld. : Alkohol-, dohány-, kábítószer-, játékfüggőség, munkaalkoholizmus, társfüggőség és még sorolhatnánk.

 Mitől alakulhatnak ki a szenvedélybetegségek?

 A szenvedélybetegségek kialakulása sokszor egy hosszú folyamat! Hozzájárulnak az olyan szituációk, élethelyzetek,amiben az ember önértékelése sérül, s ilyenkor sok esetben, nincs értő figyelem, amely segít az alanynak a feldolgozásban,az elakadás felszámolásában.S így, sok esetben, ez megismétlődik, halmozodik feszültséget teremt.

  Az így keletkezett feszűltséget, sok esetben az alany úgy vezeti le, ahogy tudja,s ez nem feltétlenül a Jó Megoldás.( Kényszerhatására viszont tőle, ez tellik .)A fenn álló tartós stressz , megfelelési kényszert igényel. Ha a Környezet nem segít, vagy rosszul segít negatív példa. Akkor hajlamos, új negatívszokásokat,cselekvéseket,ídőtöltéseket felvenni. .

Ami elveszi a valódi örömforrások élvezhetőségének lehetőségét.Így a kikapcsolás,töltődés lehetősége szinte megszünik , a személy számára. Minden olyan esetben, ha az önértékelése csökken a pótszerek mankókén ideiglenesen úgy tünhet segítenek, de valójában növelik a szakadékot a személy belsőlyében. 

 A tartós stressz vagy gyász, veszteség hatására az emberekben újra és újra felmerűl a kérdés, hogy a kialakult rossz érzést mivel oldhatnám a leggyorsabban?

 A szülői magatartás a gyerekkorban jelentős tényező. A gyerek kitörni akar a régi életéből, akár nem, mintázza a szülőt, s így ugyan oda juthat.Ezért  keresni kezdi azt az élményt, amitől ő más lesz, Ókés. Egy idő után, már kicsúszik az irányítás a kezéből végleg. Egyre többször , egyre többet a drogok balzsamot ígérnek, csúnyán becsapnak, meg vezetnek. Mindegy milyen hatás éri, akár fájdalom, akár milyen rossz érzésre újra használni akarja. A reménye annak, hogy Oké leszek pl.: fiataloknál, hogy így elfogadnak, sőt én leszek a “szuper”, gyors út a függéshez. Szóval az az ördögi, hogy minden "drog", káros szenvedély, jó érzést add átmenetileg, de később súlyos árat kell fizetni érte.

 A kört meg kell szakítani, s ebben a HIPNÓZIS, ha az alany kész az együtt mükődésre, Tökéletes eszköz. Mindenkit ér stressz, mindenkinek van gyásza, de csak töredék lesz valamitől függő. 

A hipnózis segít:

-a feltárásban,

-a megértésben,

-a feldolgozásban,

-s a hogyan továbban.

Szenvedélybetegségek kialakulásában szerepet játszó tényezők:

Genetikai hajlam Családi háttér

Társadalmi, környezeti hatások: munkanélküliség, rossz anyagi, társadalmi helyzet, reklámok, média hatása, kortárscsoport hatása.

Gyermekkori feldolgozatlan traumák

Felnőttkori krízisek: traumák, veszteség, válás, munkahely elvesztése, családi kapcsolatok megváltozása, betegségek. Életkori szakaszok váltása: klimax, kapuzárási pánik, gyerekek leválása.

Leggyakrabban előfordúló szenvedélybetegségek

Kábítószer függőség

Alkoholizmus

Dohányzás

Gyógyszer függőség

kontroll nélküli szerencsejáték. Hatalmában tartja áldozatát, teljes vagyonvesztést idézhet elő. 

Vásárlás A feszültség levezetésének és az örömszerzésnek egyetlen módja a vásárlás.

 Munka A boldogság és siker egyedüli forrása a munka. Az ilyen ember csak a munkában érzi fontosnak magát. 

 Internet/Számítogép A magánéleti, kapcsolati, intimitási hiányait pótolja Menekülés a valós élettől, személyes kapcsolatoktól, felelősségtől, egy olyan virtuális világba, ahol az álmok valóra válhatnak.

 Szex A szex olyan kényszeres cselekedetté válik, mely uralja az egész életét, az önkontroll elvész, a szexualitás elveszíti intimitását, meghittségét. Az egyén saját igényeinek háttérbe szorítása árán vállal felelősséget, általában egy aktív szenvedélybetegért.

Bulimia, anorexia

BEAVATKOZÁS

Több személy összehangolt munkája szükséges a siker eléréséhez. A sikeres munkához összefogásra van szükség  a családban , ha van. Sok esetben a család számára is ajánlott a hipnózis , a megfelelő statégia kidolgozásához, a megfelelő hozzá állás rögzitése a családtagok részére.

 A lélek megerősítése,új pozitív szokások, stressz leveztés stb kialakítása.Segítség nyújtás abban , hogy megértse ön magát, helyzetét. Célkép állítása, rövidtávú,közép, illetve hosszú távú célok létre hozzása Hipnózisban.Célok programozása,erősítése.

REHABILITÁCIÓ

A szenvedélybetegek javulásának egyik talán legjelentősebb hátráltató tényezője a fenntartó környezet. Életmód váltás, környezet változtatás.Ebben szintén nagyon sokat segít a hipnózis, úgyanis Hipnózizban a Tudatalatti megmutatja az ember számára az ideális döntést, Hol? Hogyan? Kivel? Miképp Élje az Életét?