Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TRAUMÁK-FELOLDÁSA FELLÜLÍRÁSA

Érzelmi következmények

Egyikünk sincs felkészülve arra,hogy- hogyan dolgozza fel a traumatikus eseményeket. Az első lépés az érzelmi és fizikai tünetek felismerése (sokat segít a gyógyulásban). A legfontosabb sok esetben az hogy megértsük mi, miért tőrtént, min kell változtatnunk, mit kell tanulnunk ebből az élethelyzetből. Mert ha a leckét nem tanultuk meg, a ciklus kezdődik elölről.

 A leggyakoribb, traumatikus eseményt követő stressz-reakciók a következők:

-flashback tolakodó emlékek

-alvászavar

-ingerlékenység

-koncentrációs zavar

-fejfájás, hasfájás, emésztési zavar

-szorongás, túlzott aggodalom a biztonság kérdésében pánikroham

-sírásroham gyermekeknél ismételt ágybavizelés, vagy éretlenebb viselkedés

-kerülő magatartás, minden olyan személy, hely, dolog elkerülése, ami a traumára emlékeztethet, vagy kiválthatja az azzal kapcsolatos nyomasztó érzéseket érzelmi kiüresedés

– a traumatizált személy úgy érzi, semmit nem érez, így nem tud nevetni vagy sírni elidegenedés

– másokkal való kommunikáció nehézsége

-fizikai intimitásra való képtelenség

-alkoholba, drogokba vagy evésbe való menekülés depresszió és traumatikus gyász

– a tünetek közé tartozik a negativitás, értéktelenség érzése, elsöprő fáradtság bűntudat és önvád

-csökkent önbecsülés és önbizalomvesztés Noha valószínű, hogy sok tünet közvetlenül a traumatikus esemény után jelentkezik, a legtöbb esetben pár hét múlva alábbhagynak.

  Amennyiben a tünetek nem enyhülnek, és többször is ismétlődnek, poszt-traumás stressz reakcióról beszélünk. 

 A poszttraumás stressz szindróma A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés.

 Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták.

Ma már tudjuk, hogy egy közeli barát vagy családtag halála, vagy súlyos betegsége, válás, szexuális zaklatás vagy erőszak is kiválthat hasonlót. Sőt a terrorcselekmények szemtanúi, természeti katasztrófák túlélői is a poszttraumás stressz tüneteit mutathatják. A poszttraumás stressz szindróma


 A poszttraumás stressz tünetei A fenti eseményeket átélt embereknél 3 nagy tünetcsoport kialakulása jellemző. Ezek egyike az állandósult szorongás és félelemérzés, ami akár a napi tevékenységet is akadályozhatja.

A másik jellemző tünet, hogy a beteg újra meg újra akaratlanul is végigéli a történteket, mintegy filmszerűen leperegnek előtte az átélt események. Ezek a szakirodalomban flashbacknek vagy emlékbetörésnek hívott epizódok váratlanul jelentkeznek.

A történtek gyakran álmaikban is visszatérnek, alvászavarok is kialakulhatnak. Mindemellett jellemző, hogy a beteg elvonul a külvilágtól, bezárkózik, "beszűkül". Szélsőséges esetben kapcsolataik megszakadnak, munkaképtelenné válnak. Egyfajta "transzállapot" is létrejöhet, melynek segítségével a beteg elmenekül a valós világtól. Nem ritkán depresszióssá vagy alkoholistává válnak, súlyos esetben öngyilkosságot követhetnek el. Hallgatásba burkolóznak

 Ha a trauma gyermekkorban következik be, az gyakran vezet személyiségtorzuláshoz, viselkedés zavarhoz. A gyerek agresszívvé, ingerlékennyé válhat, fél minden, a traumára emlékeztető élethelyzettől. Koncentrációs zavarok és a teljesítmény hanyatlása lehet még szembetűnő tünet.  

 A betegek az átélt eseményeket hosszú időn keresztül magukba fojtják, sem családtagjaiknak, sem orvosnak nem beszélnek a történtekről. Egyáltalán nem, vagy csak nagyon későn kérnek segítséget. Ez az oka annak is, hogy pl. a nemi erőszakra is sokkal később derül fény, mert az áldozat nem tud beszélni a történtekről. De a koncentrációs táborból szabadult emberek többsége is csak évtizedek múlva beszélt az ott történtekről.

 Ezeknél az eseteknél az úgy nevezett Transzformációs HipnoTerapia lehet az egyik leggyorsabb és, legeredményesebb kezelési Módszer.

A módszer   GIL BOYNE és Dr John Butler nevéhez füzödik.

E csódálatos módszert általuk sajátitottam el, s használom a hozzám fordulókon. Amennyiben készrá, segítek önnek.

A poszttraumás stressz tünetei A fenti eseményeket átélt embereknél 3 nagy tünetcsoport kialakulása jellemző. Ezek egyike az állandósult szorongás és félelemérzés, ami akár a napi tevékenységet is akadályozhatja. A másik jellemző tünet, hogy a beteg újra meg újra akaratlanul is végigéli a történteket, mintegy filmszerűen leperegnek előtte az átélt események. Ezek a szakirodalomban flashbacknek vagy emlékbetörésnek hívott epizódok váratlanul jelentkeznek. A történtek gyakran álmaikban is visszatérnek, alvászavarok is kialakulhatnak. Mindemellett jellemző, hogy a beteg elvonul a külvilágtól, bezárkózik, "beszűkül". Szélsőséges esetben kapcsolataik megszakadnak, munkaképtelenné válnak. Egyfajta "transzállapot" is létrejöhet, melynek segítségével a beteg elmenekül a valós világtól. Nem ritkán depresszióssá vagy alkoholistává válnak, súlyos esetben öngyilkosságot követhetnek el. Hallgatásba burkolóznak Ha a trauma gyermekkorban következik be, az gyakran vezet személyiségtorzuláshoz, viselkedés zavarhoz. A gyerek agresszívvé, ingerlékennyé válhat, fél minden, a traumára emlékeztető élethelyzettől. Koncentrációs zavarok és a teljesítmény hanyatlása lehet még szembetűnő tünet. Stressz teszt Tesztelje magát, mennyire stresszes Ön! Stressz teszt>> A betegek az átélt eseményeket hosszú időn keresztül magukba fojtják, sem családtagjaiknak, sem orvosnak nem beszélnek a történtekről. Egyáltalán nem, vagy csak nagyon későn kérnek segítséget. Ez az oka annak is, hogy pl. a nemi erőszakra is sokkal később derül fény, mert az áldozat nem tud beszélni a történtekről. De a koncentrációs táborból szabadult emberek többsége is csak évtizedek múlva beszélt az ott történtekről.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/4316/poszttraumas-stressz-szindroma